Nezakonita odluka o obrazovanju Privremenog nadzornog tela za pra─çenje medija tokom izborne kampanje

Odluka Vlade Srbije o obrazovanju Privremenog nadzornog tela za pra─çenje medija tokom izborne kampanje, koju je stupila na snagu 17. oktobra, nije u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i Poslovnikom Vlade.

Privremeno nadzorno telo je po svojem obliku radno telo Vlade, i Vlada svojim aktom mo┼że da na to telo prenese samo ona ovla┼í─çenja koja i sama ima. Osnovni problem sa Odlukom je to ┼íto su Privremenom nadzornom telu povereni neki poslovi za koje je ve─ç zadu┼żeno Regulatorno telo za elektronske medije, pri ─Źemu, da apsurd bude ve─çi, polovinu ─Źlanova tog tela predla┼że sam REM. Imenovani ─Źlanovi Saveta i zaposleni u REM ─çe tako biti u situaciji da pru┼żaju konsultacije sopstvenoj instituciji i daju mi┼íljenja o njenom radu.

Osnivanje ovog tela je dogovoreno na Me─Ĺustrana─Źkom dijalogu uz posredovanje EU parlamenta. Me─Ĺutim, da bi ostvarenje tog politi─Źkog dogovora bilo u skladu sa propisima, trebalo je stvoriti zakonski osnov za njegov rad.

Pored toga, deo pravila je nesprovodiv, jer telo treba formirati u roku od 15 dana, ─Źlanovi tela ne smeju da budu kandidati na izborima, a ko ─çe biti kandidati se jo┼í uvek ne zna, jer izbori nisu ni raspisani.

Vlada, ina─Źe, uop┼íte nije objavila ovu Odluku, a REM je dao predlog za ─Źlanove dva dana pre nego ┼íto je Odluka stupila na snagu.

Detaljnu analizu Odluke, koju je izradio programski direktor TS Nemanja Nenadi─ç, mo┼żete pro─Źitati┬ána sajtu Pe┼í─Źanika.