CINS: SNS negirao da je organizovao i finansirao rad kol centra

Nakon ┼íto je Transparentnost Srbija podnela prijavu Agenciji za spre─Źavanje korupcije zbog sumnje da je u vezi sa organizacijom kol centra ova stranka prekr┼íila zakon, SNS je negirao veze sa svim ┼íto se navodi u prijavi i ┼íto se vidi na snimcima koje je objavio CINS.

U odgovoru Agenciji, Srpska napredna stranka (SNS) je negirala povezanost sa agencijom za hostese M&J Lady koja je bila zadu┼żena za organizaciju kol centra, kao i nevladinom organizacijom Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) u ─Źijim su prostorijama vr┼íene isplate honorara.

SNS je naveo da stranka nije osniva─Ź agencije M&J Lady, niti da je sa njom imala bilo kakvu poslovnu saradnju. Dodali su i da nisu koristili njihove usluge, kao da ni na koji na─Źin ova agencija nije bila uklju─Źena u izbornu kampanju SNS-a.

U vezi sa fotografijama i video snimkom koje je ranije objavio CINS, a koji su nastali u prostorijama CEROB-a tokom isplate honorara anga┼żovanima u kol centru, SNS je naveo da u ovim prostorijama nema obele┼żja stranke, niti da je SNS osniva─Ź organizacije. Prema onome ┼íto su napisali u dopisu, oni sa CEROB-om nemaju nikakvu poslovnu saradnju, niti ugovor.

Uu tekstu koji je CINS objavio navedeno je i kako je rad kol centra dogovaran u posebnoj WhatsApp grupi CALL CENTAR 2023. SNS je u odgovoru Agenciji negirao da su je oni napravili i finansirali, a nisu ni znali da postoji kao ni ko ju je napravio i ┼íta u njoj pi┼íe.

Iz SNS-a su rekli i da ne postoje dokazi da je Srpska napredna stranka ÔÇ×organizovala i finansirala predmetni kol centar, da je vr┼íila bilo kakva pla─çanja i da je radila bilo ┼íta ┼íto je zabranjeno zakonomÔÇť.

Agencija za spre─Źavanje korupcije je povodom ove prijave kontaktirala i M&J Lady i CEROB. Oni su u svojim odgovorima negirali povezanost sa Srpskom naprednom strankom.

Novinarka CINS-a prisustvovala je isplatama za rad u kol centru u ovom udru┼żenju, a objavili smo i snimak na kojem se to vidi. Me─Ĺutim, iz CEROB-a su Agenciji rekli ÔÇ×da im privredni subjekt M&J Lady nije poznat i da nikada nisu imali poslovnu saradnju sa njimaÔÇť. Tako─Ĺe su rekli i da njihov prostor nije kori┼í─çen od strane drugih poslovnih lica.

Na snimku koji je objavio CINS vidi se Milena Markovi─ç iz M&J Lady kako u─Źestvuje u isplatama za rad u kol centru i sa na┼íom novinarkom dogovara glasanje u zamenu za rad u kol centru. Ipak, iz ove agencije za hostese su u dopisu naveli da ÔÇ×nisu bili anga┼żovani na bilo kakvim poslovima koji su navedeni u prijaviÔÇť.

Agencija je na osnovu ovakvih odgovora Srpske napredne stranke, CEROB-a i agencije za hostese M&J Lady odlu─Źila da ne pokrene postupak protiv naprednjaka. Kako su naveli u re┼íenju objavljenom na njihovom sajtu, ne raspola┼żu dokazima kojima bi nesumnjivo mogli da utvrde da li je u konkretnom slu─Źaju prekr┼íen Zakon o finansiranju politi─Źkih aktivnosti.

Podsetimo, novinarka CINS-a se po─Źetkom novembra infiltrirala u kol centar SNS-a, u kome je, bez ugovora, bilo anga┼żovano preko 300 ljudi. Njihov zadatak bio je da pozivaju gra─Ĺane i pitaju da li ─çe na izborima glasati za Srpsku naprednu stranku.

Prema nalazima, iza svega se krije dobro organizovana grupa, a na─Źin na koji rade baca sumnju na kupovinu glasova, novac iz ÔÇ×crnih fondovaÔÇť i mogu─çe zloupotrebe li─Źnih podataka gra─Ĺana.

Iz Vi┼íeg javnog tu┼żila┼ítva u Beogradu su tada rekli za CINS da oni ne─çe pokretati postupak po slu┼żbenoj du┼żnosti, ve─ç da Republi─Źka i Gradska izborna komisija imaju zakonska ovla┼í─çenja i obavezu da utvrde nepravilnosti i nezakonitosti u izbornom procesu.

U me─Ĺuvremenu, kandidati za poslanike koalicije ÔÇ×Srbija protiv nasiljaÔÇť ─Éor─Ĺe Pavi─çevi─ç Jelena Jerini─ç podneli su krivi─Źnu prijavu Prvom osnovnom javnom tu┼żila┼ítvu protiv odgovornih u ovom slu─Źaju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç komentarisao je za Pink rad kol centar SNS-a, ali na glavne nalaze koje je CINS objavio u svom istra┼żivanju nije odgovorio.