TS poziva MUP i VJT da objave dodatne informacije o svom postupanju u vezi sa izbornim nepravilnostima

Informacije koje su javnosti predstavili Ministarstvo unutra┼ínjih poslova, Ministarstvo dr┼żavne uprave i lokalne samouprave, kao i Vi┼íe javno tu┼żila┼ítvo u Beogradu, povodom tvrdnji o nezakonitosti u bira─Źkom spisku i kupovini glasova, nisu dovoljne da otklone javno iznete sumnje.

Transparentnost Srbija je zato pozvala MUP i VJT u Beogradu da objave dodatne podatke o svom postupanju i evidencijama koje vode.

Kada je re─Ź o MUP, objavljivanje informacija o ukupnom broju gra─Ĺana koji su na odre─Ĺeni dan imali prebivali┼íte u Beogradu pred ove izbore i u pro┼ílosti, nije dovoljna da otkloni sumnje u to da su neki gra─Ĺani fiktivno menjali prebivali┼íte da bi u─Źestvovali na izborima u glavnom gradu.

Zato bi MUP trebalo da objavi podatke iz kojih se mo┼że videti datum i op┼ítina prijave i odjave prebivali┼íta svakog punoletnog lica, ali bez li─Źnih imena i JMBG. Pretragom tih podataka svako bi mogao da utvrdi da li je u periodu pred ove ili neke ranije izbore do┼ílo do poja─Źane migracije bira─Źa u mesta u kojima se odr┼żavaju lokalni izbori i u kojoj meri.

MUP bi trebalo da obavesti gra─Ĺane o tome u koliko slu─Źajeva je vr┼íio proveru ispunjenosti uslova za prijavu promene prebivali┼íta. U inicijativi MUP, Transparentnost je tako─Ĺe ukazala da su sumnje u fiktivno preseljenje bira─Źa javno iznete ne samo kada je u pitanju Beograd, ve─ç i op┼ítina Surdulica.

Povodom javno iznetih tvrdnji da pojedina lica imaju prijavljena aktivna prebivali┼íta i na teritoriji Srbije i drugih dr┼żava, ┼íto je nezakonito, TS je zatra┼żila od MUP da dostavi informacije o tome da li prilikom upisa prebivali┼íta vr┼íi proveru ispunjenosti uslova i na koji na─Źin proverava da li isto lice ima aktivno prebivali┼íte i na teritoriji druge dr┼żave.   

Iz saop┼ítenja Vi┼íeg javnog tu┼żila┼ítva u Beogradu mo┼że se zaklju─Źiti da to tu┼żila┼ítvo, kao ni osnovna javna tu┼żila┼ítva iz Beograda, ni u jednom slu─Źaju nisu na sopstvenu inicijativu istra┼żivali da li je u─Źinjeno neko krivi─Źno delo u vezi sa decembarskim izborima. Naime, u tom saop┼ítenju je objavljen samo pregled podnetih krivi─Źnih prijava koje su tu┼żila┼ítvima podnosila druga lica. Ukoliko je to zaista slu─Źaj, tu┼żila┼ítvo nije ispunilo jednu od svojih zakonskih obaveza ÔÇô da ÔÇ×preduzme krivi─Źno gonjenje kada postoje osnovi sumnje da je u─Źinjeno krivi─Źno delo koje se goni po slu┼żbenoj du┼żnostiÔÇť. Takvi osnovi sumnje, pa i vi┼íe od toga, bili su dostupni tu┼żila┼ítvu iz medijskih objava tokom izborne kampanje.

Transparentnost je VJT u Beogradu ukazala na dva takva slu─Źaja, u kojima je tu┼żila┼ítvo trebalo da reaguje ne ─Źekaju─çi krivi─Źnu prijavu. Prvi se odnosi na slu─Źaj kada je grupa stanovnika Novog Beograda zajedno sa kandidatom za narodnog poslanika Dejanom Toma┼íevi─çem, javno ponudila svoj glas njegovoj izbornoj listi u zamenu za asfaltiranje lokalnog puta. Drugi slu─Źaj odnosi se na objavljene snimke koji pokazuju da su pojedina lica anga┼żovana u Kol-centru SNS bila uslovljena dobijanjem posla time da glasaju za tu stranku na izborima i da o tome dostave dokaz. Da stvar bude ─Źudnija, u ovom drugom slu─Źaju je, prema javno dostupnim informacijama, dvoje kandidata za narodne poslanike podnelo i krivi─Źnu prijavu. Me─Ĺutim, ta prijava i postupanje po njoj se uop┼íte ne pominje u saop┼ítenju beogradskog VJT.