Nekretnine smanjuju redovne troškove stranaka

Izmenama Zakona o finansiranju politi─Źkih aktivnosti, 2014. godine, koje je inicirala Srpska napredna stranka, ponovo je omogu─çeno da se nekretnine kupuju i od novca koji stranke dobijaju iz bud┼żeta, ka┼że ┬áza Danas Nemanja Nenadi─ç, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija, povodom┬áotkri─ça Centra za istra┼żiva─Źko novinarstvo Srbije┬áda vladaju─ça SNS na ─Źetiri lokacije poseduje nekretnine u vrednosti od 224 miliona dinara.┬á

Na pitanje koliko je vladaju─ça stranka u prednosti naspram ostalih u─Źesnika predstoje─çih izbora, imaju─çi u vidu i ovu novootkrivenu, finansijsku i materijalnu mo─ç, Nemanja Nenadi─ç ka┼że da su glavni tro┼íkovi u kampanji oni koji se odnose na medijsko ogla┼íavanje, ogla┼íavanje putem bilborda, organizaciju masovnih mitinga… Usled toga, dodaje on, posedovanje nekretnina ne omogu─çava strankama da umanje tro┼íkove izborne kampanje, ali je ono zna─Źajno kod finansiranja njihovog redovnog rada, jer smanjuje tro┼íkove rada op┼ítinskih odbora, tro┼íkove obuka aktivista, i sli─Źno. 

Na┼í sagovornik, me─Ĺutim, napominje da u izve┼ítajima o tro┼íkovima kampanje veoma je mali broj stranaka koje navode zakup dodatnog poslovnog prostora. 

ÔÇ×Na Pali─çu, na oko 200 metara od granice sa Ma─Ĺarskom, okru┼żen njivama nalazi se sala┼í sa bazenom u vlasni┼ítvu vladaju─çe stranke. To je samo jedna od ─Źetiri lokacije na kojima SNS ima nekretnine. Osim za potrebe stranke, nekretnine mogu da slu┼że kao jemstvo za kredit, a bez obzira da li ih je kupila svojim ili novcem gra─Ĺana, prema Zakonu o finansiranju politi─Źkih aktivnosti, mo┼że i da ih prodaÔÇť, izvestio je CINS. 

Imaju─çi u vidu da je nepoznat na─Źin na koji je SNS kupila ove nekretnine, Nemanja Nenadi─ç ka┼że da je njihovo posedovanje prednost za stranke koje su ih stekle iz privatnih izvora a ne od sredstava iz bud┼żeta od 2012. godine do danas, kao i za one koje su na bilo koji na─Źin do┼íle do nekretnina pre 2012. godine. 

– U to doba, jedine zna─Źajne nekretnine je imala SPS, koja ih je nasledila od nekada┼ínjeg Savezakomunista. Naime, Zakon o finansiranju politi─Źkih aktivnosti iz 2011. godine je strogo ograni─Źio strankama da mogu da kupuju prostorije samo od novca koji poti─Źe iz privatnih izvora. Na primer, prilozi i ─Źlanarina. Izmenama tog zakona 2014. godine, na predlog poslanika SNS, ponovo je omogu─çeno da se nekretnine kupuju i od novca koji stranke dobijaju iz bud┼żeta. Tada┼ínji ┼íef poslani─Źke grupe SNS Zoran Babi─ç je tada prihvatio na┼í predlog, pa su ┼ítetni efekti ovih izmena zakona u kona─Źnoj verziji makar ubla┼żeni, uvo─Ĺenjem pravila da se ovako kupljene nekretnine mogu koristiti samo za politi─Źke aktivnosti, a ne, recimo, za sticanje dobiti kroz iznajmljivanje poslovnog prostora – isti─Źe Nenadi─ç. 

Me─Ĺutim, napominje on, i pre i posle ove izmene zakona ostaje nere┼íen prakti─Źan problem – kako da se utvrdi da li je nekretnina kupljena iz privatnih ili javnih izvora, budu─çi da se sav novac nalazi na istom ra─Źunu. 

– Nije mi poznato da li je Agencija za spre─Źavanje korupcije poku┼íavala da utvrdi ove ─Źinjenice u nekom konkretnom slu─Źaju. Vladaju─ça SNS je ve─ç godinama finansijski izrazito nadmo─çnija od ostalih, dok je u periodu do 2012. i 2014. nekoliko stranaka moglo sebi da priu┼íti vo─Ĺenje relativno skupih kampanja. Pre svih, DS i SRS, ali i URS, DSS, SPS, a od 2012 i SNS. Finansijska snaga sada┼ínje vladaju─çe stranke poti─Źe od ─Źinjenice da dobijaju daleko najvi┼íe novca iz bud┼żeta na osnovu broja poslanika i izbornog uspeha. Istovremeno, s obzirom na to da SNS dr┼żi gotovo sve poluge vlasti, sve druge stranke su zna─Źajno manje atraktivne i za potencijalne donatore, bilo da daju svoje priloge u skladu sa zakonom ili da ostaju skriveni – zaklju─Źuje Danasov sagovomik. 

CINS je izvestio i daje SNS navedeni vojvo─Ĺanski sala┼í platio ne┼íto vi┼íe od 7,1 milion dinara u julu 2019. godine. Prema podacima Republi─Źkog geodetskog zavoda, u pitanju su objekti povr┼íine skoro 700 kvadrata. ÔÇ×lako nije poznato ┼íta se sve nalazi unutra i u koje sve svrhe se koristi sala┼í nadomak ma─Ĺarske granice, najmanje u dva navrata pro┼íle godine tamo je odr┼żana edukacija za polaznike Akademije za mlade lidere SNS-a. Predava─Ź je bila novinarka TV Pink i biv┼ía supruga predsednika Aleksandra Vu─Źi─ça Ksenija Vu─Źi─çÔÇť, pi┼íe CINS i dodaje da je kroz prostorije na Pali─çu prodefilovao i niz dr┼żavnih i strana─Źkih funkcionera – od ministra finansija Sini┼íe Malog, preko v .d. direktora Po┼íte Srbije Zorana ─Éor─Ĺevi─ça, do predsednika Srbije i naprednjaka Vu─Źi─ça. 

O tome na koji na─Źin funkcioneri naprednjaka kupuju nekretnine, imaju─çi u vidu silu, mo─ç i kontrolu nad gotovo svim sferama dru┼ítva i gra─Ĺanima, koju manje-vi┼íe o─Źigledno demonstriraju, ostaje samo da se naga─Ĺa.

Usput, podsetimo da SNS poseduje i prostorije na Novom Beogradu, u Starom Merkatom, gde se nalazi sedi┼íte stranke, u vrednosti od oko 250 hiljada evra. U avgustu 2019. godine u Starom Merkatora vladaju─ça stranka kupila je jo┼í jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata, za ┼íta su izdvojili 43,5 miliona dinara. CINS je potom otkrio da je na istoj adresi SNS postao vlasnik jo┼í jednog prostora – od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke. Osim na granici sa Ma─Ĺarskom, SNS ima nekretninu kod granice sa Rumunijom, u Srpskoj Cmji, gde je vladaju─ça stranka vlasnik prizemnog tr┼żnog centra, od 384 kvadratna metra. SNS je u februaru 2016. godine vlasnik i lokala u Kru┼íevcu.