Za ravnopravne izbore neophodno ograničiti funkcionersku kampanju

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da je za koliko-toliko ravnopravne izbore najvažnije postavljanje striktnijih ograničenja za aktivnosti javnih funkcionera tokom izborne kampanje.

Nenadić je za European Western Balkans rekao da ne postoje gotovo nikakva ograničenja intenziteta i vrste ā€žnavodno državnih poslovaā€œ koje funkcioneri preduzimaju u vreme kampanje.

On je ocenio da mnoge takve aktivnosti očigledno nemaju ā€žnikakve veze sa nadležnostima funkcionera, Å”to je najvidljivije kod predsednika Republike, koji je slične aktivnosti, za koje se tvrdilo da su u njegovoj nadležnosti, prethodno sprovodio kada je bio premijerā€œ.

Nenadić je rekao da je upravo zbog značaja koji takav vid kampanje ima za sadaÅ”nju vlast ā€žnajmanje optimistaā€œ da će dijalog vlasti i opozicije u vezi sa izbornim uslovima imati neke opipljive rezultate.

Dodao je i da se Zakon o finaniranju političkih aktivnosti trenutno menja na netransparentan način i ocenio da trenutni predlog ne dotiče neka od najspornijih pitanja u sadaŔnjem zakonu.