Za ravnopravne izbore neophodno ograni─Źiti funkcionersku kampanju

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadi─ç izjavio je da je za koliko-toliko ravnopravne izbore najva┼żnije postavljanje striktnijih ograni─Źenja za aktivnosti javnih funkcionera tokom izborne kampanje.

Nenadi─ç je za European Western Balkans rekao da ne postoje gotovo nikakva ograni─Źenja intenziteta i vrste ÔÇ×navodno dr┼żavnih poslovaÔÇť koje funkcioneri preduzimaju u vreme kampanje.

On je ocenio da mnoge takve aktivnosti o─Źigledno nemaju ÔÇ×nikakve veze sa nadle┼żnostima funkcionera, ┼íto je najvidljivije kod predsednika Republike, koji je sli─Źne aktivnosti, za koje se tvrdilo da su u njegovoj nadle┼żnosti, prethodno sprovodio kada je bio premijerÔÇť.

Nenadi─ç je rekao da je upravo zbog zna─Źaja koji takav vid kampanje ima za sada┼ínju vlast ÔÇ×najmanje optimistaÔÇť da ─çe dijalog vlasti i opozicije u vezi sa izbornim uslovima imati neke opipljive rezultate.

Dodao je i da se Zakon o finaniranju politi─Źkih aktivnosti trenutno menja na netransparentan na─Źin i ocenio da trenutni predlog ne doti─Źe neka od najspornijih pitanja u sada┼ínjem zakonu.