TS glavni problemi u vezi sa finansiranjem izborne kampanje

Transparentnost ÔÇô Srbija u kontinuitetu prati oblast finansiranja politi─Źkih stranaka i izbornih kampanja u Srbiji od dono┼íenja Zakona o finansiranju stranaka iz 2003 i njegove prve primene na predsedni─Źkim izborima 2004, kao i postupanje dr┼żavnih organa koji su nadle┼żni za kontrolu finansiranja izborne kampanje. Glavni deo monitoringa je nezavisno prikupljanje podataka o najbitnjim tro┼íkovima izborne kampanje i pore─Ĺenje sa podacima koji su o tome prijavljeni u izve┼ítajima o finansiranju kampanje. Na ovaj na─Źin smo pratili i izbore odr┼żane 2007, 2008, 2012, 2014, 2017. i 2018.

Po─Źev od parlamentarnih, predsedni─Źkih, pokrajinskih i lokalnih izbora 2012, razvili smo metodologiju za sistematsko pra─çenje fenomena ÔÇ×funkcionerske kampanjeÔÇť, koji je sa finansiranjem kampanje u neposrednoj vezi, kao i za medijsku promiciju te kampanje. Naime, kroz promotivne aktivnosti nosilaca javnih funkcija se u praksi obezbe─Ĺuje zna─Źajna dodatna medijska promocija onih politi─Źkih subjekata koji su na vlasti, usled ─Źega se smanjuje potreba za pla─çenom promocijom kod tih u─Źesnika izbora, a pove─çava potreba za pla─çenom promocijom kod svih drugih politi─Źkih stranaka, koalicija i grupa gra─Ĺana. Po ovoj metodologiji smo pratili i parlamentarne i gradske izbore 2014, parlamentarne izbore 2016, predsedni─Źke 2017 i gradske 2018. Bitno je napomenuti da je nakon 2011. zakonski okvir bitno unapre─Ĺen i da su tada prvi put stvoreni uslovi da kontrolu finansiranja izborne kampanje kao i nekih oblika kori┼í─çenja javne funkcije za potrebe izborne kampanje vr┼íi nezavisni dr┼żavni organ ÔÇô Agencija za borbu protiv korupcije.

Izve┼ítaji o finansiranju ranijih izbornih kampanja su dostupni na stranici ÔÇ×publikacijeÔÇť[1] i ÔÇ×inicijative i analizeÔÇť[2] na na┼íem sajtu, kao i u brojnim saop┼ítenjima i komentarima.


[1] http://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/publikacije/knjige-i-prirucnici

[2] http://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/inicijative-i-analize-ts