Nemanja Nenadić: Izbori obilovali problematičnim pojavama

Izolovani lokalni izbori koji su održani u tri opštine prošle nedelje bili su još jedna pokazna vežba funkcionerske kampanje, koja odlikuje svake izbore u Srbiji već godinama. O tome svedoči činjenica da su posete članova Vlade Sbije Zaječaru i Kosjeriću, u prethodnih mesec dana, bile oko 40 puta učestalije nego tokom prethodne četiri godine. Takođe, ni u ovom izbornom procesu nije izostao problem prikupljanja takozvanih sigurnih glasova, komentariše za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparetnost Srbija.

Kako dodaje, ovakva praksa, poseta predstavnika vlasti mestima, uoči izbora, u važećim zakonima nije zabranjena, jer je, objašnjava Nenadić, zakonodavac postavio ograničenje jedino za slučajeve kada državni funkcioneri direktno pozivaju da se glasa za određenu stranku ili kada koriste javne resurse, poput stranačkih vozila, i drugog, za vođenje partijske kampanje.

– Međutim, očigledno je reč o podršci listama vladajućih stranaka na ovim izborima jer se kroz posete promovišu i njihovi lokalni lideri iz aktuelnog opštinskog rukovodstva, kaže Nenadić.

Činjenicu da su aktivisti Srpske napredne stranke iz drugih gradova sa spiskovima, u nedelju, danu izbora, šetali po stambenim zgradama i pozivali ljude na glasanje, predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić pravdao je rečima da „niko ne može nikome da zabrani da obiđe svoje članove, da ljude koji su se svojom voljom učlanili uSNS pozovu da glasaju”, odnosno da je „to potpuno normalno“.

-I ovi izbori su obilovali brojnim drugim problematičnim pojavama, uključujući i obilaske birača sa spiskovima. Čuli smo i opravdanje da je reč o podsećanju članova stranke da izađu na izbore. lako je možda reč o tome, ovakve aktivnosti mogu biti problematične i sa stanovištva postojećih propisa, jer se odvijaju u doba kada je zabranjeno vođenje kampanje. Smatram da je u Srbiji potrebno zbog svih iskustava sa ranijim izbornim procesima, urediti pojedina pitanja koja su trenutno u sivoj zoni, poput prikupljanja sigurnih glasova, jer se na taj način može stvoriti utisak kod građana da su se obavezali da daju podršku određenoj listi čak i kada to formalno nije slučaj – zaključuje Nemanja Nenadić.