Finansiranje kampanje za lokalne izbore 2008

Finansiranje kampanje za lokalne izbore:

Lokalni izbori su zakazani za 11. maj 2008. Na njima se primenjuju pravila o finansiranju kampanje koja su propisana Zakonom o finansiranju politi─Źkih stranaka. Pored svih problema koji postoje u primeni ovog zakona na republi─Źkim izborima, ovde se javljaju i dodatni, koji su tolikog obima da ozbiljno prete da se ─Źitav proces odvija na nezakonit na─Źin.

Zakon propisuje obavezu da se iz op┼ítinskih bud┼żeta, umanjenih za transfere, za finansiranje ove izborne kampanje izdvoji 0,05 posto. Me─Ĺutim, nakon uvida u desetak bud┼żeta lokalnih samouprava, utvrdili smo da je veoma mali broj op┼ítina i gradova ovu stavku uop┼íte predvideo u svojim odlukama o bud┼żetu za 2008. Ta gre┼íka se mo┼że ispraviti izdvajanjima iz bud┼żetske rezerve, ali se opravdano postavlja pitanje za┼íto je do nje uop┼íte do┼ílo, kada je 2008. godina u svakom slu─Źaju bila godina u kojoj se odr┼żavaju redovni lokalni izbori.

Drugi problem le┼żi u tome ┼íto su sva ograni─Źenja za prikupljanje sredstava za ovu kampanju vezana za izdvajanja iz op┼ítinskog bud┼żeta. Usled toga, kada je bud┼żet neke op┼ítine veoma mali, takva su i ograni─Źenja. Na primer, 2004-te godine u nekim siroma┼ínim op┼ítinama ni jedna stranka nije smela da prikupi za kampanju vi┼íe od 5000 dinara, ┼íto je o─Źigledno nedovoljno za vo─Ĺenje kampanje ─Źak i na maloj teritoriji. Ovaj problem se mo┼że prevazi─çi samo hitnim izmenama Zakona, kroz koje bi limiti za prikupljanje sredstava u kampanji bili vezani za neki drugi parametar (npr. odre─Ĺena suma novca po jednom upisanom bira─Źu) a ograni─Źenja za prilog jednog fizi─Źkog ili pravnog lica unificirana za teritoriju cele zemlje i vezana za jedinstven parametar (npr. odre─Ĺeni broj prose─Źnih plata)…