Rad privremenih organa tokom izborne kampanje mora da bude transparentan

Transparentnost Srbija ukazala je predsednicima i ─Źlanovima privremenih organa u 65 gradova i op┼ítina da imaju obavezu da obezbede javnost svog rada, omogu─çavanjem novinarima da prisustvuju sednicama i objavljivanjem obrazlo┼żenja za odluke koje donose.

Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, privremeni organ ÔÇ×obavlja teku─çe i neodlo┼żne posloveÔÇť iz nadle┼żnosti skup┼ítine, gradona─Źelnika/predsednika op┼ítine i ve─ça. Javnost rada ovih organa ure─Ĺena je va┼że─çim statutima, poslovnicima, ili drugim odgovaraju─çim posebnim aktima.

Statuti i poslovnici koji ure─Ĺuju rad svih 65 raspu┼ítenih skup┼ítina predvi─Ĺaju odr┼żavanje sednica otvorenih za javnost i medije

Prema podacima kojima TS raspola┼że, od 65 op┼ítina i gradova, u 46 sednice ve─ça su bile otvorene za javnost odnosno medije, u 10 nisu, a za devet nema podataka.

Stoga bi prilikom dono┼íenja poslovnika o radu privremenih organa, trebalo voditi ra─Źuna da nivo javnosti njihovog rada ne sme biti manji od nivoa javnosti rada skup┼ítina i ve─ça.

TS je tako─Ĺe preporu─Źila da se sve odluke koje bude doneo Privremeni organ, kao i prate─çi materijali (predlog odluke sa obrazlo┼żenjem, zapisnici) objavljuju ne samo u slu┼żbenim glasilima, ve─ç istog dana i na internet prezentaciji jedinice lokalne samouprave. Na taj na─Źin bi se moglo utvrditi i da li je zaista re─Ź o obavljanju teku─çih i neodlo┼żnih poslova, za ┼íta su privremeni organi jedino ovla┼í─çeni.

Najzad, po┼íto Transparentnost Srbija prati aktivnosti javnih funkcionera tokom izborne kampanje, kao i pojavu ÔÇ×funkcionerske kampanjeÔÇť, ukazali smo na zakonske obaveze i zabrane koje imaju kao javni funkcioneri, me─Ĺu kojima je i zabrana kori┼í─çenja javnih resursa koji im stoje na raspolaganju za vr┼íenje politi─Źkih aktivnosti.

TS ih je pozvala i da se uzdr┼że od kori┼í─çenja javne funkcije za obezbe─Ĺivanje dodatne promocije politi─Źkog stranaka koje predstavljaju tokom izborne kampanje, organizovanjem i u─Źestvovanjem u promotivnim aktivnostima u svojstvu ─Źlana privremenog organa.