Zakon o finansiranju politickih aktivnosti analiza slabosti 2011

Uopšte o komentaru
Ovaj dokument ne predstavlja celovit komentar odredaba Zakona o finansiranju politi─Źkih aktivnosti, niti ga treba tako razumeti. Predmet komentarisanja bile su samo one odredbe koje mogu biti predmet razli─Źitih interpretacija, koje nisu dobre formulisane ili koje su materijalno, po re┼íenjima koja sadr┼że, po na┼íem mi┼íljenju neodgovaraju─çe.
Treba re─çi da ovaj zakon i pored manjkavosti o kojima se ovde govori generalno sadr┼żi znatno bolja re┼íenja nego njegov pravni prethodnik, Zakon o finansiranju politi─Źkih stranaka iz 2003. Me─Ĺutim, ─Źinjenica da su sada┼ínja re┼íenja, u celini gledano, znatno bolja, ne zna─Źi da proces izrade i usvajanja aktuelnog zakona nije mogao i nije trebalo da donese ve─çe rezultate.


Na neke od slabosti koje uo─Źavamo u ovom tekstu ukazali smo, preko na┼íeg predstavnika u ÔÇ×┼íiroj radnoj grupiÔÇť i u procesu izrade aktuelnog zakona. Neke slabosti proizlaze iz propusta koje nismo uo─Źili na vreme ni mi, ni radna grupa, ni Vlada ni narodni poslanici. Tre─çu grupu problema predstavljaju one izmene koje su usvojene u zavr┼ínim mesecima razmatranja teksta, unutar Vlade i Skup┼ítine i na koje nije bilo mogu─çnosti da uti─Źe ┼íira javnost. Najzad, ─Źetvrtu grupu nedostataka ─Źine oni koji su bili uo─Źeni tokom skup┼ítinske rasprave i za koje su bili podneti amandmani namenjeni da poprave kvalitet zakonskog teksta, ali je propu┼íteno da se to u─Źini.


Budu─çi da je re─Ź o ┼żivoj zakonodavnoj materiji, da po┼ítovanje normi prethodnog zakona nije bilo temeljno proveravano, o─Źigledno je da ─çe praksa primene novog propisa dati odgovore na neka od pitanja koja su ovde sporna ili ─çe pak otvoriti nove dileme. Ostaje nada da se ne─çe destiti, kao ┼íto se dogodilo prethodni put, da se ─Źeka ─Źak osam godina na ispravljanje manjkavosti u zakonu koji ure─Ĺuje finansiranje partija, ─Źak i kada su one svima o─Źigledne…