Upozorenje na pokazatelje ozbiljnih povreda u vezi sa izborima

Dr┼żavni organi u Srbiji bi, bez dodatnog odlaganja, trebalo da utvrde da li je vladaju─ça partija zloupotrebila javne institucije i resurse i da li je organizovala kupovinu glasova u cilju pobede na izborima odr┼żanim 17. decembra, saop┼ítila je danas Transparency International. Javno tu┼żila┼ítvo i Agencija za spre─Źavanje korupcije (ASK) trebalo bi da promptno reaguju na sumnje u neregularnosti, za koje su objavljivani dokazi i pre i na dan izbora, budu─çi da su to do sada propustili da u─Źine.

Me─Ĺunarodne institucije i ekspertske organizacije dosledno isti─Źu potrebu da se vlasti u Srbiji posvete izgradnji okru┼żenja koje omogu─çava pravi─Źne izbore. To podrazumeva ograni─Źavanje mogu─çnosti za zloupotrebu slu┼żbenog polo┼żaja i javnih resursa i uticaja na bira─Źe, uklju─Źuju─çi i njihovo podmi─çivanje. Umesto da preduzmu odlu─Źne mere kako bi pobolj┼íali pravni okvir u kojem se odr┼żavaju izbori i njegovu primenu, Vlada i predsednik Srbije su na nedavnim izborima bili uklju─Źeni u jo┼í ┼íiri spektar aktivnosti koje su mogle uticati na bira─Źe.

Me─Ĺunarodna misija za posmatranje izbora OSCE ÔÇô ODIHR (OEBS ÔÇô KDILJP) u svom izve┼ítaju ukazuje na jasne primere kupovine glasova, naru┼íavanja tajnosti glasanja i uticaja na odluku bira─Źa, pojave, koje predstavljaju krivi─Źno delo. U izve┼ítaju se tako─Ĺe ukazuje na neke nove vidove mogu─çih zloupotreba, poput promene prebivali┼íta bira─Źa radi u─Źe┼í─ça na lokalnim izborima u odre─Ĺenom gradu. Uprkos tome ┼íto su doma─çe civilno dru┼ítvo, mediji i gra─Ĺani ukazivali na ova i druga sporna pitanja koja se pominju u izve┼ítaju ODIHR, javno tu┼żila┼ítvo, kao nadle┼żni organ, nije odgovorilo na javno iznete pritu┼żbe i prate─çe dokaze.

ÔÇ×U odsustvu pravila koja bi na smislen na─Źin uredila ┼íta javni funkcioneri mogu da rade u tom svojstvu u periodu pred izbore, vladaju─çe stranke su se i na ovim izborima uveliko predstavljale kroz ÔÇśfunkcionersku kampanjÔÇÖ, to jest, promotivne aktivnosti dr┼żavnih i lokalnih funkcionera. Takve aktivnosti su sada, u proseku, bile ─Źak ─Źetiri puta u─Źestalije nego u novembru i decembru pro┼íle godine, kada nije izbora. U kampanji je dominantno bio zastupljen predsednik Srbije, pri ─Źemu, u brojnim slu─Źajevima, iz njegovih javnih nastupa nije bilo jasno da li nastupa ispred dr┼żavnog organa ili izborne liste ─Źiji je bio nosilac, iako je po zakonu bio u obavezi da to predo─Źi na nedvosmislen na─Źin. U tom pogledu najvi┼íe zabrinjava propust Agencije da reaguje na adekvatan na─Źin, uprkos veoma jasnim dokazima,ÔÇť ÔÇô izjavio je Nemanja Nenadi─ç, programski direktor Transparentnosti.

Na nedavno odr┼żanim izborima, ve─ç du┼że vreme prisutan jaz u mogu─çnosti u─Źesnika izbora da se predstave bira─Źima, dodatno je poja─Źan. Prema nalazima monitoringa koji je sprovela Transparentnost Srbija, udeo izborne liste koju je predvodila Srpska napredna stranka u politi─Źkom ogla┼íavanju na televizijskim stanicama bio je ─Źak 80%. To je  zna─Źajno vi┼íe nego na pro┼ílogodi┼ínjim izborima, kada je tako─Ĺe zabele┼żena velika nesrazmera u ulaganjima SNS (60%) naspram svih ostalih stranaka. To je jo┼í jedan od pokazatelja da bi radi pravi─Źnosti izbora u Srbiji trebalo postaviti ograni─Źenje vrednosti izborne kampanje, kakvo postoji u ve─çini razvijenih demokratija, a ┼íto je preporu─Źio i ODIHR. Tako─Ĺe, kako bi se spre─Źilo zaobila┼żenje zakonskih pravila za finansiranje kampanje, neophodno je doneti pravila za kampanje koje vode tre─ça lica.  

Fran├žois Val├ęrian, predsednik Transparency International, je izjavio: 

ÔÇťPozivamo vlasti u Srbiji, a naro─Źito javno tu┼żila┼ítvo i antikorupcijsku agenciju, kao i pravosudne organe, da ispune svoje zakonske obaveze i da adekvatno istra┼że i kazne sve nezakonitosti. Ukoliko bi to propustili da urade, dodatno bi se podrilo poverenje gra─Ĺana u institucije i doveli bi se u pitanje pravi─Źnost postupka izbora i legitimnost rezultata.ÔÇŁ