Pobedniku prvog kruga predsedni─Źkih izbora gotovo 5 miliona evra

Ako predsedni─Źki izbori 3. aprila budu odlu─Źeni u prvom krugu, partija koja je predlo┼żila kandidata za predsednika dobi─çe iz bud┼żeta gotovo pet miliona evra.

Izmene Zakona o finansiranju politi─Źkih aktivnosti, koje su pro┼íle nedelje usvojene u Skup┼ítini, donose nova pravila o raspodeli novca iz bud┼żeta za kampanju predsedni─Źkih kandidata. Do sada je 50 odsto bud┼żetskog novca bilo deljeno jednako svim kandidatima, dok je druga polovina pripala pobedniku u prvom krugu ili je ravnopravno deljena izme─Ĺu u─Źesnika drugog kruga.

Prema novim pravilima, 40 odsto ukupnog iznosa predvi─Ĺenog za kampanju deli─çe se svim kandidatima jednako, dok ─çe preostalih 60 odsto pripasti ili pobedniku u prvom krugu ili ─çe biti podeljeno izme─Ĺu u─Źesnika drugog kruga, ali srazmerno rezultatima izbora.

ÔÇťOva izmena je bolja za onog ko pobedi u prvom krugu, ┼íto SNS o─Źekuje, a bolja je i za onog ko pobedi u drugom kruguÔÇŁ, izjavio je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadi─ç za portal Nova.rs.

Transparentnost Srbija je napravila ra─Źunicu koliko ─çe ukupno novca iz bud┼żeta biti izdvojeno za kampanju, kao i koliko ─çe dobiti eventualno pobednik u prvom krugu, kao i uporednu ra─Źunicu – koliko je to vi┼íe nego po prethodno va┼że─çem zakonu. Celu tabelu, u kojoj je sli─Źan obra─Źun i za parlamentarne i beogradske izbore, mo┼żete preuzeti┬ása sajta TS.

Za kampanju za predsedni─Źke izbore iz dr┼żavne kase bi─çe izdvojeno 922.530.000 dinara ili oko 7,8 miliona evra. Od tog iznosa, svi kandidati ─çe na po─Źetku kampanje dobiti ukupno 369.012.000 dinara ili oko 3,1 milion evra.

Koliko ─çe le─çi na ra─Źun svakom pojedina─Źno zavisi od broja kandidata. Ukoliko ih bude 11, kao na prethodnim predsedni─Źkim izborima, svaki od njih ─çe za kampanju dobiti oko 33,5 miliona dinara ili oko 285.000 evra.

Preostalih 60 odsto novca, odnosno 553.518.000 dinara ili oko 4,7 miliona evra, dobijaju u─Źesnici drugog kruga, ali u srazmerno rezultatu izbora. U slu─Źaju da pobednik bude poznat ve─ç posle prvog kruga, njemu ide svih 4,7 miliona evra i dodatni iznos koji dobijaju svi u─Źesnici prvog kruga izbora.

fpa predsedni─Źki
fpa predsedni─Źki uporedna