Projekat: Transparentnost finansiranja izborne kampanje

Transparentnost Srbija, u saradnji sa kolegama iz┬áTransparency International ─îe┼íke Republike, sprovela je monitoring transparentnosti finansiranja izborne kampanje. Svi u─Źesnici na izborima (stranke, koalicije, grupe gra─Ĺana) ocenjeni su na skali od 1 (potpuno netransparentno)┬á do 5 (potpuno transparentno).

Kona─Źna ocena predstavlja aritmeti─Źku sredinu ocena u 6 oblasti, na osnovu jasno definisanih kriterijuma. Obuhva─çene su slede─çe oblasti:  

  1. Planirani rashodi kampanje.
  2. Prisustvo na internetu i planirani troškovi prisustva na internetu.
  3. Uplate/isplate na posebnom ra─Źunu za finansiranje izborne kampanje
  4. Struktura planiranih prihoda.
  5. Spisak predizbornih doga─Ĺaja.
  6. Izborni timovi, volonteri i anga┼żovane PR i marketin┼íke agencije.

Podatke o ispunjavanju kriterijuma TS ─çe tra┼żila na sajtovima politi─Źkih subjekata, njihovim profilima na dru┼ítvenim mre┼żama, u medijima, ali i preko upitnika koji su poslati svim strankama, koalicijiama i grupama gra─Ĺana. 

Specifi─Źnost ovog monitoringa jeste da je fokus na podacima koji se objavljuju pre izbora, kako bi gra─Ĺani i pre nego ┼íto se odlu─Źe kome ─çe pokloniti poverenje, imali uvid u ove podatke. Ocene se, stoga, predstavljaju pre izbora. S obzirom na to da se objavljivanje podataka pre glasanja, prema va┼że─çim propisima u Srbiji, odnosi na vrlo mali broj podataka, ovaj monitoring predstavlja i promociju dobre prakse i poku┼íaj da se politi─Źki subjekti podstaknu na vi┼íe standarde. TS planira da ovaj monitoring postane stalna praksa u okviru ┼íireg monitoringa izbornih procesa, koji na┼ía organizacija sprovodi ve─ç du┼że od 15 godina.

Stranica sa ocenama svih u─Źesnika na izborima – zbirno i po oblastima 

banermali

Upitnik za prikupljanje podataka za ocenjivanje

Kriterijumi za ocenjivanje

Najava konferencije za novinare – predstavljanje istra┼żivanja

Izveštaj sa konferencije za novinare

Snimak konferencije na YT kanalu TS

Transparency of Financing of Election Campaign Participants ÔÇô During and After Elections┬áDecember 2020

Transparentnost finansiranja kampanje (decembar 2020)

Analyses of the legal framework for party and election campaign finance┬á– November 2020

Analiza pravnog okvira finansiranja stranaka i kampanja decembar 2020

Istra┼żivanje je deo projekta “OPPOFIN – OPen POlitical FINances ÔÇô Open accces to information as a main vehicle for transparency of election campaigns in Serbia”, u okviru programa “Transition Promotion Program” Ministarstva spoljnih poslova ─îe┼íke. Istra┼żivanje se radi u saradnji sa Transparency International ─îe┼íka po metodologiji koju ova organizacija ve─ç sedam godina redovno primenjuje na izborima u toj zemlji, a primenjivana je i na izborima u Slova─Źkoj.Metodologija je prilago─Ĺena zakonskom okviru, standardima i praksi u Srbiji.