Objavljivanje podataka o bira─Źima u inostranstvu

Transparentnost Srbija podnela je zahtev i inicijativu Ministarstvu spoljnih poslova u vezi sa glasanjem na bira─Źkim mestima u inostranstvu.
TS je pozvala MSP da objavi kriterijume na osnovu kojih procenjuje u kojim mestima ─çe predlo┼żiti otvaranje bira─Źkih mesta u inostranstvu, odnosno da li je jedini kriterijum 100 prijavljenih bira─Źa i da li su otvorena bira─Źka mesta u svim mestima gde se prijavilo 100 bira─Źa.
Zakon naime propisuje da se bira─Źko mesto odre─Ĺuje za glasanje najvi┼íe 2500, a najmanje 100 bira─Źa, ali se “u izuzetnim slu─Źajevima, bira─Źko mesto, uzsaglasnost Republi─Źke izborne komisije, mo┼że odrediti i za manje od 100 bira─Źa ako bi zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog polo┼żaja stanovnicima odre─Ĺenog mesta bilo znatno ote┼żano glasanje na drugom bira─Źkom mestu”. Za glasanje u inostranstvu predlog o otvaranju bira─Źkih mesta RIK-u dostavlja MSP.
TS je tako─Ĺe pozvala MSP da objavljuje podatke o broju prijavljenih bira─Źa za glasanje u pojedinim gradovima i dr┼żavama u inostranstvu. Na ovaj na─Źin ─çe se obezbediti ravnopravnost svih zainteresovanih bira─Źa koji ┼żele da glasaju u inostranstvu. 
Na ovogodi┼ínjim izborima glasanje nije organizovano u Australiji, Kini i Ju┼żnoafri─Źkoj republici iako tamo ┼żivi veliki broj srpskih dr┼żavljana. Da li bira─Źka mesta nisu organizovana zbog nedovoljne zainteresovanosti ili iz nekih drugih razloga, nije poznato i upravo iz tih razloga bi Ministarstvo trebalo ove podatke ubudu─çe da objavljuje kako bi zainteresovani bira─Źi u dr┼żavama u inostranstvu znali razloge zbog kojih mo┼żda ne─çe biti u mogu─çnosti da glasaju.

Organizacija TS je istovremeno zatra┼żila od MSP da joj, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, dostavi pomenute podatke o kriterijumima za otvaranje bira─Źkih mesta i broju prijavljenih za glsanje po dr┼żavama, za izbore odr┼żane 3. aprila.
Prilog: