Da li su direktori kojima je istekao mandat potpisivali ugovore o javnim nabavkama


kjn sajtTransparentnost Srbija pozvala je Kancelariju za javne nabavke da sprovede monitoring primene zakona u javnim preduze─çima i drugim preduze─çima u dr┼żavnom vlasni┼ítvu ─Źijim je direktorima istekao mandat i utvrdi ko je potpisivao planove javnih nabavki i zaklju─Źivao ugovore o javnim nabavkama.

Re─Ź je o 20 preduze─ça ─Źiji su direktori u statusu vr┼íioca du┼żnosti iako je svima istekao rok maksimalnog trajanja tog statusa propisan zakonom: JP ÔÇ×SrbijagasÔÇť, JP ÔÇ×Srbija┼íumeÔÇť, JP ÔÇ×Putevi SrbijeÔÇť, JP ÔÇ×Po┼íta SrbijaÔÇť, JP ÔÇ×Elektroprivreda SrbijeÔÇť, JP za podzemnu eksploataciju uglja ÔÇ×ResavicaÔÇť, JP ÔÇ×Nuklearni objekti SrbijeÔÇť, JP ÔÇ×Zavod za ud┼żbenikeÔÇť, JP ÔÇ×Mre┼ża mostÔÇť, JP ÔÇ× Emisiona tehnika i vezeÔÇť, JP ÔÇ×Nacionalni park KopanikÔÇť, JP ÔÇ×Nacionalni park Fru┼íka GoraÔÇť, JP ÔÇ×Nacionalni park ─ÉerdapÔÇť, ÔÇ×┼Żeleznica SrbijeÔÇťAD, Srbija VozÔÇť AD, ÔÇ×Srbija KargoÔÇť AD, Transnafta AD, ÔÇ×Dr┼żavna lutrija SrbijeÔÇť DOO, ÔÇ×Tvr─Ĺava Goluba─Źki gradÔÇť DOO i ÔÇ×Rezervat UvacÔÇť DOO.

Od Kancelarije za javne nabavke TS je zatra┼żila da proveri da li su u navedenim preduze─çima ugovore o javnim nabavkama i nabavkama na koje se ne primenjuje Zakon zaklju─Źivala lica koja se neosnovano prikazuju u javnosti kao direktori, odnosno vr┼íioci du┼żnosti direktora, iako im je istekao mandat.

Naime ukoliko su nakon isteka svog mandata, ugovore ispred naru─Źilaca zaklju─Źivala ta lica, to predstavlja osnov za ni┼ítavost ugovora u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Ukoliko su ugovore zaklju─Źivala lica koja su ovla┼í─çena od strane direktora ili vr┼íioca du┼żnosti, treba proveriti kada je ovla┼í─çenje dato. Ukoliko je ovla┼í─çenje dato nakon isteka mandata, to tako─Ĺe predstavlja osnov za ni┼ítavost tako zaklju─Źenih ugovora, jer su oni ustvari bili ovla┼í─çeni od strane neovla┼í─çenog lica.

TS smatra da bi iz istog razloga, Kancelarija za javne nabavke trebalo da proveri i da li su aktuelne planove javnih nabavki potpisivala, odnosno odobravala, lica koja za to nisu bila ovla┼í─çena. Ukoliko je to slu─Źaj, planovi javnih nabavki za 2020. nisu va┼że─çi, odnosno nisu bili va┼że─çi ni planovi ovih preduze─ça iz ranijih godina, ┼íto zna─Źi da nisu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupaka javnih nabavki na osnovu neva┼że─çih planova.

Ceo spisak javnih preduze─ça i drugih preduze─ça u dr┼żavnom vlasnit┼ívu na koje se za izbor direktora primenjuje Zakon o javnim preduze─çima, sa datumima imenovanja i produ┼żavanja vd statusa mo┼że se preuzeti sa sajta TS.