Transparentnost finansiranja izborne kampanje

Transparentnost Srbija, u saradnji sa kolegama iz Transparency International ─îe┼íke Republike, sprovela je monitoring transparentnosti finansiranja izborne kampanje. Svi u─Źesnici na izborima (stranke, koalicije, grupe gra─Ĺana) ocenjeni su na skali od 1 (potpuno netransparentno)  do 5 (potpuno transparentno).

Kona─Źna ocena predstavlja aritmeti─Źku sredinu ocena u 6 oblasti, na osnovu jasno definisanih kriterijuma. Obuhva─çene su slede─çe oblasti:  

  1. Planirani rashodi kampanje.
  2. Prisustvo na internetu i planirani troškovi prisustva na internetu.
  3. Uplate/isplate na posebnom ra─Źunu za finansiranje izborne kampanje
  4. Struktura planiranih prihoda.
  5. Spisak predizbornih doga─Ĺaja.
  6. Izborni timovi, volonteri i anga┼żovane PR i marketin┼íke agencije.

Podatke o ispunjavanju kriterijuma TS ─çe tra┼żila na sajtovima politi─Źkih subjekata, njihovim profilima na dru┼ítvenim mre┼żama, u medijima, ali i preko upitnika koji su poslati svim strankama, koalicijiama i grupama gra─Ĺana. 

Specifi─Źnost ovog monitoringa jeste da je fokus na podacima koji se objavljuju pre izbora, kako bi gra─Ĺani i pre nego ┼íto se odlu─Źe kome ─çe pokloniti poverenje, imali uvid u ove podatke. Ocene se, stoga, predstavljaju pre izbora. S obzirom na to da se objavljivanje podataka pre glasanja, prema va┼że─çim propisima u Srbiji, odnosi na vrlo mali broj podataka, ovaj monitoring predstavlja i promociju dobre prakse i poku┼íaj da se politi─Źki subjekti podstaknu na vi┼íe standarde. TS planira da ovaj monitoring postane stalna praksa u okviru ┼íireg monitoringa izbornih procesa, koji na┼ía organizacija sprovodi ve─ç du┼że od 15 godina.