Projekat: Finansiranje politi─Źkih stranaka

Netransparentno finansiranje politi─Źkih partija i izbornih kampanja je jedna od glavnih briga aktuelnih reformi u Srbiji, u smislu demokratskog razvoja, borbe protiv korupcije i integracija u EU. Usvajanje novog Zakona je ve─ç identifikovano kao jedan od prioritetnih zadataka u kontekstu evropskih integracija, budu─çi da se postoje─çi pokazao kao neefikasan.

Imaju─çi u vidu iskustva sa drugim anti-korupcijskim zakonima, dono┼íenje novih pravila ne predstavlja garanciju napretka. ┼átavi┼íe, predlog zakona koji je trenutno na raspravi u Vladi bi se mogao pobolj┼íati, kao i dosta povezanih zakona. Zato je neophodno javno zagovaranje u parlamentu i drugim institucijama.
Implementacija pravila ─çe zavisiti od nekoliko tela, uklju─Źuju─çi Agenciju za borbu protiv korupcije, Dr┼żavnu revizorsku instituciju, ali i mnogih drugih, kao ┼íto su Savet za radiodifuziju, organi vlasti koji vr┼íe distribuciju subvencija iz bud┼żeta, javni tu┼żioci i sudovi za prekr┼íaje. Njihovo iskustvo u pra─çenju finansiranja partija je nedovoljno i podr┼íka koja dolazi kroz pra─çenje aktivnosti od strane civilnog dru┼ítva je veoma korisna, ako ne i presudna.

Prvi izve┼ítaji ─Źija je provera predsotjila na osnovu odredbi novog zakonodavstva bili su oni za godinu 2010. Redovni izbori, i najve─çi test za novi zakon u praksi planirani su za 2012. Imaju─çi u vidu te izbore koji su predstojili, TS je ┼żelela da u okviru ovog projekta osigura da se pobolj┼ía pravni okvir u najkra─çem mogu─çem roku i da se testiraju odredbe novog Zakona.

Projekat se odnosio na rad vi┼íe javnih institucija, uklju─Źuju─çi Parlament, Agenciju za borbu protiv korupcije, Dr┼żavnu revizorsku instituciju, Agenciju za radio-difuziju ali i finansijski sektor centralne, pokrajinske i lokalne vlasti, javne tu┼żioce i prekr┼íajne sudove. 

Materijal:

Projekat je podr┼żan od strane Ministarstva spoljnih poslova,  UK.

fco1
NaslovDatum kreiranja
Dilema oko finansiranja predsedni─Źkih izbora11 april 2012
Prikriveni manjak bud┼żeta u 2012. godini01 mart 2012
Konferencija za štampu24 oktobar 2011