Predlog prioriteta za borbu protiv korupcije u radu nove Skupštine i Vlade

Transparentnost Srbija dostavila je novoizabranim ─Źelnicima Narodne skup┼ítine i skup┼ítinskih odbora, kao i mandatarki za mesto predsednika Vlade predloge prioriteta u borbi protiv korupcije, kao ┼íto je to ─Źinila i nakon ranijih izbornih procesa.

Predlozi Transparentnosti obuhvataju mere koje bi trebalo da sprovedu zakonodavno telo, ali i vlada koju Skup┼ítina bira, i ─Źiji rad bi trebalo da nadzire. Bez obzira na to ┼íto je ve─ç najavljeno da ─çe mandat nove Vlade i Skup┼ítine trajati svega 18 meseci, predlozi se mogu realizovati i u ovom periodu, ukoliko bude postojala volja da se to u─Źini.

Veliki deo problema na koje TS ukazuje je ve─ç mogao da bude re┼íen da su Vlada i Skup┼ítina sprovele u potpunosti prethodnu antikorupcijsku strategiju iz 2013, o ─Źemu Skup┼ítina nije ni raspravljala po isteku njenog va┼żenja, 2018. Umesto toga, neki od ranije uo─Źenih problema su poslednjih godina zastupljeni u jo┼í drasti─Źnijem obliku, poput netransparentnog dogovaranja izvo─Ĺa─Źa najvrednijih projekata i v.d. stanja u javnim preduze─çima i javnoj upravi.

Me─Ĺu prioritetima koje bi Vlada i Skup┼ítina trebalo da imaju na umu ukoliko ┼żele da spre─Źe nastanak korupcije, jeste pove─çanje javnosti i participativnosti dono┼íenja odluka, ┼íto izme─Ĺu ostalog podrazumeva javne rasprave o svim zakonima i bitnim podzakonskim aktima, javna slu┼íanja u Skup┼ítini uz uklju─Źenje stru─Źnjaka, objavljivanje zapisnika i obrazlo┼żenja akata koje donosi Vlada, i pobolj┼íanje pravila o lobiranju. U periodu od februara do oktobra ove godine nije bila otvorena rasprava ni o jednom zakonu, ┼íto pove─çava opasnost da se mnogi va┼żni propisi u narednim mesecima usvoje bez temeljnog razmatranja.

Prioritet, smatra TS, treba da bude i puno po┼ítovanje i ja─Źanje polo┼żaja nezavisnih dr┼żavnih organa u borbi protiv korupcije, redovno razmatranje njihovih izve┼ítaja i obavezivanje vlade da re┼íi probleme na koje je ukazano u ranijim ili na koje bude ukazano u budu─çim izve┼ítajima ovih organa. Tako─Ĺe, Vlada treba da redovno razmatra izve┼ítaje i preporuke svog Saveta za borbu protiv korupcije i da preduzima mere radi re┼íavanja problema na koje ti izve┼ítaji ukazuju.

Jedan od prioriteta, za koji osnov daje i nedavno usvojena Medijska strategija, jeste dopuna pravila kako bi se obezbedio potpuni prekid prakse kupovine medijskog uticaja ili rasipanja javnih sredstava kroz tro┼íenje novca na promotivne akcije javnih preduze─ça, ministarstava, pokrajinskih i lokalnih organa vlasti, kao i kroz javne nabavke usluga informisanja ─Źija je prevashodna svrha politi─Źka promocija.

Me─Ĺu prioritetima su i niz mera koja bi zna─Źile dovr┼íetak reforme pravosu─Ĺa i omogu─çavanje ve─çeg broja prijavljenih i ispitanih slu─Źajeva korupcije kroz izmene propisa i akltivniji pristup istra┼żnih organa.

TS je predlo┼żila i konkretne mere za obezbe─Ĺivanje pune primene i unapre─Ĺenje Zakona o javnim nabavkama radi smanjenja korupcije u sve tri faze (planiranje ÔÇô sprovo─Ĺenje postupka ÔÇô izvr┼íenje ugovora), kao i primene pravila ZJN na javnoÔÇôprivatna partnerstva.

Transparentnost podse─ça da je pred Vladom i Skup┼ítinom zadatak da pobolj┼íaju pravila u vezi sa finansiranjem izbornih kampanja i spre─Źavanja zloupotrebe javnih resursa, na ┼íta su u svojim ovogodi┼ínjim izve┼ítajima ukazali i ODIHR i Evropska komisija.

Ostvarivanje niza prioriteta je skop─Źano sa izmenama Ustava, koje se odavno planiraju. Me─Ĺutim, aktuelni predlozi ustavnih izmena u oblasti pravosu─Ĺa ne ostvaruju postavljeni cilj i preporuke GRECO u vezi sa nezavisno┼í─çu sudova i tu┼żila┼ítava od politi─Źkih uticaja. Promene Ustava su jednako neophodne i u drugim oblastima (polo┼żaj nezavisnih organa, ograni─Źenje zadu┼żivanja i naru┼íavanja jedinstva pravnog sistema kroz me─Ĺudr┼żavne sporazume i posebne zakone). Imaju─çi u vidu o─Źekivani referendum za potvr─Ĺivanje ustavnih promena, neophodno je urediti i pitanje finansiranja kampanje koja ─çe prethoditi referendumu.

Ceo tekst predloga, sa 15 detaljno razra─Ĺenih priroitetnih oblasti, mo┼że se preuzeti┬ása sajta TS.