IzveŔtaj o izbornoj kampanji 2018 Beograd

Monitoring dokazuje nužnost poboljÅ”anja propisa i veće aktivnosti državnih organa Praćenje gradskih izbora u Beogradu, koje je preduzela Transparentnost Srbija u vezi sa funkcionerskom kampanjom, njenim praćenjem u medijima, finansiranjem iz budžeta, oglaÅ”avanjem u medijima i radom državnih organa, dokazuje nužnost poboljÅ”anja propisa i veće aktivnosti državnih organa u kontroli njihovog sprovođenja.

Funkcionerska kampanja gradskih čelnika, stranačko angažovanje predsednika Srbije, čije ime je nosila izborna lista njegove partije i dominantno prisustvo ove liste u medijima prvenstveno zahvaljujući aktivnostima Aleksandra Vučića u svojstvu predsednika države, glavna je odlika kampanje za izbor odbornika SkupÅ”tine grada Beograda. Ova lista ili njeni predstavnici se pojavila 294 puta na naslovnim stranicama dnevnih novina u pozitivnom kontekstu, za 94 viÅ”e nego sve druge liste zajedno. Od članova Vlade su bili najaktivniji predsednica Ana Brnabić, te ministri Å arčević i Vulin a kod ključnih gradskih funkcionera (Mali, Vesić) je primećen porast aktivnosti od 50% u odnosu na neizborni period. I pored nesumnjivog političkog značaja za celu zemlju, izbori su bili tek treća po značaju tema na naslovnim stranicama (iza teme Kosova, prvenstveno zbog ubistva Olivera Ivanovića, i teme ubistva pevačice Jelene Marjanović), sa 49 pominjanja (12,4%) kao glavna tema na naslovnim stranicama.

U kampanji je uočeno krÅ”enje viÅ”e propisa, kao i veliki broj aktivnosti javnih funkcionera koje nisu nezakonite, ali predstavljaju iskoriÅ”tavanje javne funkcije kako bi se omogućilla dodatna promocija partiji, odnosno stranačkoj listi. Ni jedna od ovih pojava nije bila ispitana od strane nadležnih organa (javno tužilaÅ”tvo, Agencija za borbu protiv korupcije, Regulatorno telo za elektronske medije), ili makar javnost nije o tome obaveÅ”tena. Izbori su pokazali da su neka pravila nelogična jer omogućavaju da se pojave izborne liste sa namerno sličnim nazivima, da nosioci budu osobe koje uopÅ”te nisu kandidati za odbornike ili potencijalne gradonačelnike, ili da nosilac liste bude osoba koja je u trenutku predaje postojala samo u fikciji…