Finasiranje kampanje za predsednika – raspodela sredstava 2008

Finansiranje kampanje za predsednika Republike

Nakon predsedni─Źkih izbora iz juna 2004, Transparentnost ÔÇô Srbija je izdala knjigu Finansiranje predsedni─Źke izborne kampanje 2004 u Srbiji ÔÇô udarac politi─Źkoj korupciji ili odr┼żanje statusa kvo? u kojoj smo izvr┼íili analizu zakonskog okvira za finansiranje kampanje. U zavr┼ínom poglavlju dali smo 25 preporuka za poja┼ínjenje ili izmenu zakonskih odredaba.

Na ┼żalost, i pored toga ┼íto su na┼íi zaklju─Źci i preporuke bili podr┼żani od doma─çe i me─Ĺunarodne stru─Źne javnosti, iako borba protiv korupcije, figurira kao jedan od prioriteta vlasti, do promene zakona nije do┼ílo, ┼íto veliki deo na┼íih preporuka iz 2004 ─Źini i dalje aktuelnim.

Jedini primetan napredak koji je ostvaren u me─Ĺuvremenu jeste ─Źinjenica, da je na na┼í predlog i uz podr┼íku medija, ministar finansija krajem 2006 izmenio obrazac za izve┼ítavanje o prihodima i rashodima u izbornoj kampanji. Na taj na─Źin, oni koji vode kampanju su obavezani da znatno detaljnije prika┼żu svoje izvore prihoda za kampanju, da imenuju ve─çe donatore i da prika┼żu strukturu rashoda. Me─Ĺutim, velika ┼íansa da se nakon tih izmena u─Źini krupan iskorak u primeni jednog od najva┼żnijih sredstava za spre─Źavanje politi─Źke korupcije, propu┼ítena je zbog toga ┼íto Republi─Źka izborna komisija nije na odgovaraju─çi na─Źin izvr┼íila kontrolu izve┼ítaja o finansiranju kampanje nakon parlamentarnih izbora…