Strana─Źka kasa – korisna baza na sajtu CINS-a

Informacije o prihodima i rashodima politi─Źkih stranaka i drugih u─Źesnika izbora se ve─ç deset godina objavljuju u okviru registara Agencije za spre─Źavanje korupcije. Mogu─çnost uvida u informacije u Registru koji vodi Agencija ima ozbiljna ograni─Źenja, zato ┼íto je mogu─çe pregledati i pretra┼żivati podatke samo u okviru jednog izve┼ítaja.

Zahvaljuju─çi kolegama iz Centra za istra┼żiva─Źko novinarstvo Srbije, sada je┬ámogu─çe pretra┼żivati podatke┬ákoji zanimaju javnost u okviru svih izve┼ítaja koji su podno┼íeni u periodu 2015-2020. Neophodno je da se sa ovakvom praksom uno┼íenja podataka nastavi. Tako─Ĺe je neophodno da se Agencija za spre─Źavanje korupcije koristiti mogu─çno┼í─çu pore─Ĺenja prijavljenih tro┼íkova sli─Źne vrste, a veoma razli─Źite vrednosti i prilikom vr┼íenja kontrole.

U┬áanalizi┬ákoju je Transparentnost Srbija sastavila i objavila nakon izbora 2020. ukazali smo Agenciji na brojne takve situacije, a nema sumnje da ─çe se sli─Źne pojave javiti i nakon ovogodi┼ínje izborne kampanje.