Analiza – Finansiranje izborne kampanje iz bud┼żeta

Sve izborne liste na parlamentarnim izborima, koje podnesu jemstvo i dobiju vi┼íe od 1% glasova (manjinske liste 0,2) dobi─çe izme─Ĺu 60 i 70 hiljada evra iz bud┼żeta Srbije za pokrivanje tro┼íkova izborne kampanje. Ta─Źan iznos zavisi─çe od broja progla┼íenih listi, a ukoliko ih bude 20, kao na prethodnim izborima, pet dana pred izbore ─çe im biti upla─çeno po 7,924,000.00 dinara Pored toga, oni koji pre─Ĺu cenzus dobi─çe oko 21.500 evra po poslani─Źkom mandatu, tako da ─çe stranke i koalicije koje ostvare novi troprocentni cenzus, dobiti za pokri─çe tro┼íkova jo┼í 170 hiljada evra (20.287.232 dinara).

U slu─Źaju da jedna lista osvoji polovinu poslani─Źkih mesta, po tom osnovu ─çe ste─çi pravo na ─Źak 2,7 miliona evra bud┼żetskih sredstava. Daleko manja sredstva se izdvajaju iz lokalnih bud┼żeta, pa se tako, ─Źak i u gradu srednje veli─Źine, mo┼że o─Źekivati da bi svaka lista mogla da ra─Źuna na bud┼żetsku podr┼íku od svega 20 hiljada dinara. Oni koji pre─Ĺu cenzus mogli bi da ra─Źunaju na jo┼í oko 30 hiljada dinara po odborni─Źkom mestu.

Transparentnost Srbija se ve─ç petnaest godina zala┼że za uspostavljanje sistema finansiranja kampanje iz bud┼żeta koje bi bilo logi─Źnije i svrsishodnije. Iako su Vlada i Skup┼ítina Srbije jo┼í 2013. planirale da se Zakon o finansiranju politi─Źkih aktivnosti unapredi, pravila o raspodeli bud┼żetskih sredstava nisu menjana ni posle preporuka ODIHR iz 2016. i 2017. Transparentnost Srbija, kao i neki od u─Źesnika dijaloga o izbornim uslovima u leto 2019, davali su predloge u vezi sa ure─Ĺenjem finansiranja iz bud┼żeta, ali rasprava o ovim odredbama zakona nije bila otvorena.