Projekat: Monitoring lokalnih izbora 2008

Monitoring lokalnih izbora u kontekstu Eti─Źkog kodeksa lokalnih funkcionera

Ovaj projekat predstavlja podr┼íku Savetima za pra─çenje primene Eti─Źkog kodeksa kao deo programa Westminsterske fondacije za demokratiju u Srbiji da prate primenu Eti─Źkog kodeksa lokalnih funkcionera.

Cilj ovog projekta bio je da se pove─ça transparentnost i odgovornost me─Ĺu lokalnim odbornicima. Projekat je pratio kampanje kandidata na lokalnim izborima 2008 u osam op┼ítina u Srbiji (Smederevo, Plandi┼íte, Prokuplje, Pirot, Vranje, Arilje, ┼áabac, Mladenovac). Monitoring se fokusirao na specifi─Źna pitanja poput finansiranja izborne kampanje i drugih oblasti na koje se odnosi Eti─Źki kodeks.

Najve─çi deo problema se odnosi na primenu odredaba Kodeksa (─îlanovi 10 i 11) koji se bave kampanjama za lokalne izbore i finansiranjem kampanja za lokalne izbore. Mnogi od Saveta za pra─çenje su sa─Źinjeni od ─Źlanova partija ili ─Źak i kandidata na lokalnim izborima ┼íto ote┼żava mogu─çnost da Saveti procene da li su se relevantne odredbe Kodeksa po┼ítovale. Savetima tako─Ĺe nedostaje sredstava da se bave ovim problemom nakon zavr┼íetka izborne kampanje. U takvoj situaciji, gra─Ĺani ostaju neobave┼íteni da li su se ove bitne odredbe Kodeksa po┼ítovale tokom izborne kampanje.

Op┼íirnije, projekat se bavio problemima koji se ti─Źu primene finansiranja izbornih kampanja. Na primer, u oblasti izborne regulative, u toku su bile diskusije o tome kako izmeniti izborni sistem da bi podstakli pravilnu zastupljenost gra─Ĺana u lokalnoj skup┼ítini. ┼áto se ti─Źe finansiranja izborne kampanje, postojali su problemi vezani za sve tipove izbora (nedovoljan nadzor Republi─Źke izborne komisije, mnogo razli─Źitih tuma─Źenja odre─Ĺenih zakonskih odredaba).

Ovaj projekat omogu ─çen je donacijom Westminster Foundation for Democracy

Partnerske organizacije na projektu: 

  • Centar za dru┼ítvene inicijative ÔÇô Smederevo
  • Asocijacija gra─Ĺana Impuls ÔÇô Plandi┼íte
  • Topli─Źki centar za demokratiju i ljudska prava ÔÇô Prokuplje
  • Gra─Ĺanska ─Źitaonica Pirgos ÔÇô Pirot
  • ABC centar za mir, sigurnost i toleranciju ÔÇô Vranje
  • Centar kreativnog okupljanja ÔÇô Arilje
  • Osvit ÔÇô ┼áabac