Amandmanima otkloniti nedostatke u Predlogu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Transparentnost Srbija poslala je svim poslani─Źkim grupama i samostalnim poslanicima predloge amandmana na pojedine odredbe Predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi o kojem je rasprava u Skup┼ítini Srbije zakazana za danas.

TS je pozvala poslanike da amandmane podnesu kao svoje u datom ili izmenjenom obliku i da time uti─Źu da se neki od najve─çih nedostataka ovog predloga zakona otklone pre njegovog usvajanja i pre raspisivanja referenduma u vezi sa promenama Ustava.

Pored ostalog, TS je predlo┼żila da se bri┼íe odredba koja predvi─Ĺa overu potpisa za narodnu inicijativu uz naknadu, jer se na taj na─Źin obeshrabruje kori┼í─çenje ustavnih prava gra─Ĺana. Iako postoji mogu─çnost da prilikom  prikupljanja potpisa za narodnu inicijativu bude nepravilnosti koje bi se predupredile overom od strane ovla┼í─çenog lica, eventualne ┼ítetne posledice takvih nepravilnosti ne opravdavaju nametanje ove obaveze. Naime, odluka skup┼ítine ─çe u svakom konkretnom slu─Źaju zavisiti od stava poslanika i odbornika prema podnetom predlogu, a ne od pravilnosti uno┼íenja podataka potpisnika inicijative.

U ─Źlanu koji ure─Ĺuje referendumsku kampanju, najbitniji predlog TS je brisanje dela norme po kojoj bi se kampanjom smatralo i ÔÇ×javno predstavljanje referendumskih predlogaÔÇť. Definicija u postoje─çem tekstu ozbiljno su┼żava prostor za demokratski dijalog jer uvodi zabrane i obaveze za fizi─Źka i pravna lica koja su zainteresovana da organizuju debate na kojima bi se objektivno sagledavala odluka koja je predmet odlu─Źivanja na referendumu, a bez usmeravanja volje gra─Ĺana u pravcu podr┼íke ili protivljenja toj odluci.

Posebno je apsurdno to ┼íto bi, na osnovu postoje─çe definicije bilo zabranjeno da raspravu o sadr┼żaju predstoje─çih ustavnih amandmana organizuje npr. Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Ni┼íu, Pri┼ítini ili Novom Pazaru (jer javne ustanove ne smeju biti organizatori referendumske kampanje).

TS je dala predloge za preciziranje pravila o finansiranju referendumske kampanje reguli┼íe. Naro─Źito je bitno da se izmeni rok za propisivanje pravila o vo─Ĺenju evidencija i formi izve┼ítaja o finansiranju kampanje. Naime, sada┼ínji rok je tri meseca, ┼íto zna─Źi da ─çe rok za podno┼íenje izve┼ítaja iste─çi pre nego ┼íto istekne rok u kojem treba da budu propisani obrasci na kojima se izve┼ítaj podnosi.

Svi amandmani i dopis poslanicima dostupni su na sajtu TS

Prilikom formulisanja amandmana kori┼í─çeni su predlozi za unapre─Ĺenje nacrta zakona koje je koalicija prEUgovor dostavila Ministarstvu dr┼żavne uprave i lokalne samouprave.